Στις   10 Νοεμβρίου 2016 στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ μίλησε ο Μάνος Δανέζης με θέμα «Από τον homo sapiens  στον homo universalis».

Eνδιαφέρον είχε η ετυμολογική επισήμανση που έκανε για τις  λέξεις  «αλήθεια και συνείδηση».  Τόνισε ότι «αλήθεια» σημαίνει να θυμηθώ παλιά πράγματα, η ετυμολογία της λέξης  αλήθεια το δηλώνει  α στερητικό  +   λήθη.

Η ετυμολογία της λέξης συνείδηση , συν + είδηση, είναι η είδηση παρελθόντων γεγονότων. Άρα η συνείδηση και η αλήθεια είναι συνώνυμες έννοιες γιατί φέρουν ειδήσεις παλιές. Ο δρόμος  από τον homo sapiens  στον  homo universalis  λοιπόν, έχει να κάνει με την συνείδηση την αλήθεια και την γνώση.

Αναφέρθηκε  στην ατομική, κοινωνική και πλανητική συνείδηση ως την πορεία του πνευματικού  ανθρώπου που αναζητά την αλήθεια  και ζει με αλληλεγγύη , αγάπη, περιβαλλοντική συνείδηση και αντίληψη ότι «όλα στο σύμπαν είναι ένα». Τόνισε ότι  βρισκόμαστε σε κατάσταση λήθης και όταν αρχίσουμε να θυμόμαστε μέσω της συνείδησης  αυτό θα μας οδηγήσει στην συντριβή της άνoιας,(α-νους)  και στην μετάνοια.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.