Συνταγματική Αναθεώρηση

Απούσα η κοινωνία

Η επιτροπή διαλόγου για την συνταγματική αναθεώρηση διοργάνωσε εκδήλωση με την υποστήριξη του γραφείου του Ευρωπαικού κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα « συνταγματική αναθεώρηση και ευρωπαική εμπειρία». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη έδρα του γραφείου του ευρωπαικού κοινοβουλίου στην Λ. Αμαλίας 8 στην Αθήνα.

Σ’αυτήν την συνάντηση που αφορά σ’ένα σημαντικό πολιτειακό ζήτημα, παρουσιάστηκε ένας ευρωβουλευτής ο Δ. Παπαδημούλης και 10 δημοσιογράφοι.

Η επιτροπή διαλόγου για την συνταγματική αναθεώρηση συγκροτείται από πανεπιστημιακούς, επιχειρηματίες και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, το έργο της είναι να παραδώσει πόρισμα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της βουλής . Η επιτροπή θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με πανελλήνιους φορείς στην Αθήνα και στην περιφέρεια, επίσης πραγματοποιεί ηλεκτρονική διαβούλευση για όσους πολίτες επιθυμούν να καταθέσουν τις απόψεις τους , συμπληρώνοντας αναρτημένο στο διαδίκτυο ερωτηματολόγιο.

Βέβαια το πόρισμα αυτό δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Στην τοποθέτηση μου αναφέρθηκα στην αναγκαιότητα για διασφάλιση, ενίσχυση και θεσμοθέτηση της συμμετοχικής δημοκρατίας, με την συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών που θα συμμετέχει ενεργά, θα αποφασίζει, θα ελέγχει την πολιτική εξουσία  για όλα τα θέματα που την αφορούν.

Όπως όμως ήδη διαφαίνεται η συμμετοχή της  κοινωνίας των πολιτών ουσιαστικά αποδυναμώνεται και αγνοείται και αυτό απλά σημαίνει ότι η νεα συνταγματική  αναθεώρηση δεν θα  ενισχύσει  την δημοκρατική προοπτική. Μήπως τελικά και η κοινωνία έχει βολευτεί μέσα στην ανελευθερία της και στην ανάθεση της ευθύνης της υπαρξης της σε κάποιους « σωτήρες»;

 

 

 

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.