Πολλοί χαρακτηρίζουν την τρέχουσα κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα ως οικονομική κρίση. Η λεγόμενη «οικονομική κρίση» είναι απλά το σύμπτωμα, στην ουσία βιώνουμε έλλειψη δημοκρατίας.

Δεν πρέπει να ταυτίζουμε την δημοκρατία με την οικονομική ανάπτυξη, σήμερα βιώνουμε ξεκάθαρα ότι κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Η ουσία της δημοκρατίας δεν είναι η οικονομική αφθονία, δεν είναι αυτό το θεμέλιο της.

Το θεμέλιο της δημοκρατίας είναι η ενεργή και ποικιλόμορφη συμμετοχή και ενθάρρυνση για συμμετοχή των πολιτών  στη λήψη αποφάσεων  που αφορούν τη ζωή τους και η ενίσχυση του δικαιώματος τους στη διαφωνία.  Η φύση της δημοκρατίας είναι αυτός ο πλουραλισμός.  Και τότε η οικονομική ανάπτυξη που θα προκύπτει από αυτή την συμμετοχική δημοκρατία θα είναι δημοκρατική πράγμα που σημαίνει ότι η αγορά θα προσαρμόζεται στις ανθρώπινες αξίες και ανάγκες και όχι οι πολίτες στους κανόνες του αδηφάγου ανταγωνισμού της αγοράς που παράγει ανισότητες, οικονομικές κρίσεις και υποτέλεια. Αυτό δηλαδή που ζούμε σήμερα.

Η σημερινή αντιπροσωπευτική δημοκρατία αποκλείει τον πολίτη από τις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις. Το κράτος δεν πρέπει να παίρνει τη θέση των ενεργών μελών της κοινωνίας γιατί η δημοκρατία υπάρχει μόνο όταν ο πληθυσμός μίας  χώρας είναι ένα διαρκές πολιτικά ενεργό σύνολο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.