Η λίστα των διαταραχών

Η αμερικάνικη ψυχιατρική κοινότητα έχει συντάξει ένα κατάλογο για τις ψυχικές διαταραχές. Πριν από αρκετούς μήνες αποφάσισε να αφαιρέσει πέντε διαταραχές που αφορούσαν κυρίως στην εφηβική ηλικία, με μια λιτή ανακοίνωση τις αποχαρακτήριζε από διαταραχές συμπεριφοράς και τις αναγνώριζε ως φυσιολογικές καταστάσεις.

Σκέφτομαι για πόσες δεκαετίες και πόσες χιλιάδες έφηβοι στιγματίστηκαν καθώς η συμπεριφορά τους ιατρικοποιήθηκε χαρακτηριζόμενη ως μη φυσιολογική, και την αγωνία και το άγχος των οικείων και των οικογενειών τους που προκάλεσαν αυτές οι « επιστημονικές» διαγνώσεις και βέβαια τα οικονομικά οφέλη των φαρμακοβιομηχανιών.

Πουθενά δεν θα συναντήσουμε ομοιογένεια και ομοιομορφία, αντίθετα παντού υπάρχει μια τεράστια ποικιλομορφία και αυτό συμβαίνει και στις ανθρώπινες κοινωνίες. Ολοι είμαστε διαφορετικοί, μοναδικοί και συμπληρώνουμε και εμπλουτίζουμε το πολύχρωμο ανθρωποτοπίο. Η κατανόηση αυτή μας προστατεύει από την ακραία ιατρικοποίηση της ζωής μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.