κυκλικη οικονομια2

Από τη κατοχή στην χρήση

Τα επόμενα χρόνια θα ακούμε όλο και πιο πολύ για την κυκλική οικονομία . Οι τεχνοκράτες προειδοποιούν ότι η πληθυσμιακή έκρηξη θα οδηγήσει σε μία ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για πόρους γι’αυτό είναι σημαντικό να γίνει εξοικονόμηση πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο και βέβαια αυτό είναι μια πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα. Η περιβαλλοντική υποβάθμιση άλλωστε οδηγεί σε οικονομική υπανάπτυξη.

Οι οικονομολόγοι σήμερα μιλούν για την αναγκαιότητα μιας κυκλικής οικονομίας η οποία θα μετασχηματίσει το επιχειρηματικό μοντέλο ανάπτυξης και θα οδηγήσει στην4η τεχνολογική επανάσταση.

Στην κυκλική οικονομία θα παράγουμε τα ίδια πράγματα αλλά θα καταναλώνουμε λιγότερες πρώτες ύλες και θα χρησιμοποιούμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι περιβαλλοντικές αξίες θα έχουν προτεραιότητα και αυτό θα αλλάξει το αξιακό μας μοντέλο ανάπτυξης, για παράδειγμα θα υπάρχει νέος σχεδιασμός για τα κινητά τηλέφωνα, δεν θα αλλάζουμε συσκευές αλλά το κινητό μας θα αναβαθμίζεται με την αλλαγή μιας πλακέτας, επίσης θα υπάρχει επαναχρησιμοποίηση και ενοικίαση προιόντων για παράδειγμα δεν θα αγοράζουμε εργαλεία αλλά θα τα νοικιάζουμε για όσες μέρες τα χρειαζόμαστε, το ίδιο θα ισχύει και για τα αυτοκίνητα.

Θα αυξηθεί η αγορά μεταχειρισμένων ειδών, θα ανακυκλώνονται πολλά προιόντα και ο στόχος θα είναι να μην πετάμε τίποτα, επίσης θα γίνεται επαναχρησιμοποίηση του νερού και ενίσχυση των βιολογικών καλλιεργειών. Το χρήμα δεν θα είναι το μοναδικό μέσο συναλλαγής.

Η Ευρωπαική ένωση θα ενισχύσει την κυκλική οικονομία και η πρόβλεψη των οικονομολόγων της είναι ότι το 2030 θα υπάρχει μείωση 32%  στη χρήση πρώτων υλών και η κυκλική οικονομία θα αποφέρει κέρδη 1,8 τρις. Ευρώ.

Ήδη έχουν ξεκινήσει έρευνες σε πολλά πανεπιστήμια για εναλλακτικές πρώτες ύλες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.