Σημείωμα εκδότριας

Το δικαίωμα στην εργασία και ο σεβασμός των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων είναι τα βασικά κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα.

Αυτά τα δικαιώματα είναι αλληλένδετα με την εξέλιξη της δημοκρατίας, όταν απουσιάζουν η δημοκρατία αποδυναμώνεται γίνεται εύθραυστη και οι κοινωνικές ανισότητες οξύνονται. Οι ανισότητες αυτές πάντα επιδεινώνουν τη θέση εκείνων που είναι ήδη ευάλωτοι.

Στη σύγχρονη Ελλάδα όπου η παραοικονομία δημιουργεί και κινεί σε σημαντικό βαθμό την οικονομική δραστηριότητα, η ανασφάλιστη εργασία είναι το φυσικό επακόλουθο.

Χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν ανασφάλιστοι, είναι οι «αόρατοι» εργαζόμενοι τους οποίους δεν προστατεύει κανένα δίκαιο.

Ζούμε σε μια κοινωνία που δεν δημιουργεί προυποθέσεις για εργασία , όπου πολλοί επιβιώνουν οριακά με κοινωνικά επιδόματα και οι αποκλεισμένοι  νιώθουν ότι δεν εκπροσωπούνται σε αυτή την δημοκρατία.

Υπάρχει συνδικαλισμός για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα αυτών των εργαζομένων;  ΟΧΙ Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι απαξιωμένες και ουσιαστικά απούσες. Διοργανώνουν διαδηλώσεις- ατραξιόν για να γίνουν είδηση στα ΜΜΕ και για να δικαιολογήσουν την θεσμική τους ύπαρξη.

Ποιος βλέπει τους «αόρατους» εργαζόμενους;

Ποιος μπορεί να δει τους ανθρώπους πίσω από τους αριθμούς;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.